Tur til Kistefossmuseet og Blåfarveverket

Kistefossmuseet og Blåfarveverket

tekst: Solveig Anmarkrud foto:
Med Dovre og Lesja Kunstforening til Kistefossmuseet og Blåfarveverket


Lørdag 1. sept satte 13 spente damer seg godt til rette i bussetet for å dra på tur i det vakre septemberværet. Via en stopp for lunsj på Lygnaseter tok sjåfør Rolf Bakken oss trygt til Jevnaker og Kistefoss museum.


Fabrikken ved Kistefossen var opprinnelig et tresliperi, men i dag er dette industrieventyret ute. I stedet finner vi et praktfullt anlegg for samtidskunst. I de vakre, rolige uteomgivelsene finner de besøkende 37 samtidsskulpturer plassert i parken som omgir den gamle fabrikken.Den mest spennende skulpturen for både barn og godt voksne er den labyrintiske vannfontenen der besøkende inviteres til å våge seg inn mot sentrum av fontenen ved å passe på når vannet forsvinner de forskjellige stedene et lite øyeblikk. Har du flaks og er rask til å bestemme deg, kan du komme både inn og ut av fontenen uten å bli våt. Så heldige var ikke alle våre deltagere, men desto morsommere var det når enkelte ble overdynget av voldsomme vannkaskader. Det ble en lattermild opplevelse. Heldigvis var det både sol og varmt denne dagen.


I selve fabrikklokale var det en soloutstilling av den polske samtidsmaleren Wilhelm Sasnal. En flink kurator gjorde utstillingen tilgjengelig og opplevelsesrik for oss.

Vi fikk tid til et kort besøk på Hadeland Glassverk før turen gikk videre til Klekken Hotell for velsmakende middag og overnatting. Neste morgen gikk turen videre mot Blåfarveverket på Åmot. Vi startet på Nyfossum, den gamle direktørboligen som hørte til verket. I låven på Nyfossum hang tekstilarbeider av Inger Johanne Rasmussen. Monumentale fargesprakende arbeidet gjorde oss stumme over hva man kan få til med tekstiler.Nede på selve Blåfarveverket ventet en ny utrolig dyktig omviser og tok oss gjennom lokalene der temaet for årets utstilling het «Hjemmets skatter». Utstillingen bestod av både gjenstander og malerier der den koboltblå fargen gikk som en rød tråd gjennom hele utstillingen, enten det var gjenstander fra servisedeler fra de nordiske kongefamilier eller gjenstander som var avbildet på malerier.

Vi fikk med oss en gratiskonsert i Glasshytten, var innom Den Blå Butikken, landhandleriet og steinsmykkebutikken. På stien opp til de to siste var et utkikkspunkt der vi kunne betrakte Haugfossen, grunnlaget for energien man trengte til verket. Været var like vakkert, og det å vandre på grønne plener mellom de gamle bindingsverksbygningene langsmed Simoa ga en makeløs følelse av fred og harmoni.

Men alt har en ende, og ganske mette på inntrykk satte vi oss godt til rette i bussen.  Rolf tok oss behagelig og trygt tilbake til Dombås, en god helgeopplevelse rikere.
Referent Solveig Anmarkrud

Dovre Lesja kunstforening

Takk for at du besøkjer heimesida vår.

COPYRIGHT © 2020   |   ALL RIGHTS RESERVED

dovre lesja kunstforeining  |  web: iguan design